Kwaliteit

“Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.”

Het bekende gezegde toont het belang aan van hoogwaardige bekabeling in computer verbindingen. 

Bij kabels wordt de kwaliteit voor een groot deel bepaald door de gebruikte specificaties.
Zoals de diameter van draden, het materiaal van de draden en afscherming. Om deze verschillen te kunnen plaatsen hebben we hieronder per onderwerp een kleine uitleg gegeven. Zodat u de kwaliteit van kabel beter kunt duiden. 

De onderstaande elementen van een kabel bepalen samen de eind kwaliteit van de toepassing.

Diameter van de draad
Om te laten zien hoe belangrijk de diameter is, kun je deze het beste vergelijken met een waterkraan: Hoe groter de diameter, hoe meer water er kan stromen. Met de kabel: Een grote diameter zorgt voor een soepele signaaloverdracht. Maar omdat meer diameter een hogere prijs, het advies is: Zo dik als nodig, maar zo dun mogelijk. De diameter wordt gemeten in AWG (American Wire Gauge) is een Amerikaanse norm waarin de doorsnede van een ronde draad door middel van een cijfercode wordt aangegeven. De grootte van de draad zonder isolatie wordt gemeten. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de diameter en des te dunner de draad. Dikker draad voert meer stroom/data doordat er minder weerstand over een bepaalde lengte ontstaat. Dikker draad is dus beter voor langere afstanden.

Materiaal
De kwaliteit en toepassing van een kabel worden bepaald door te gebruikten materiaal. Koperdraden bieden de meeste voordelen ten opzichte van CCA en CCS. CCA staat voor Copper Clad Aluminium. Dit wil zeggen dat de kern van ede kabel is voorzien van een aluminium kern met koperen legering (laagje). CCS staat voor Copper Clad Steel. Dit wil zeggen dat de kern van ede kabel is voorzien van een stalen kern met koperen legering (laagje). Volledige koperen draden ze zijn flexibel en zeer sterk. Ze corroderen heel langzaam en hebben een hoge levensduur. 

Mantel
De mantel beschermt de draden tegen mechanische beschadigingen zoals vocht, vuil of chemische stoffen. Het beschermt mensen ook tegen gevaarlijke spanningen of lichtpulsen en beschermt zelfs de kabel tegen knaagdieren. De halogeenvrije mantel voldoet aan de brandbeveiligings- en veiligheidsrichtlijnen. 

Afscherming
Kabels transporteren energie in de vorm van licht of elektriciteit. Ze worden beïnvloed door externe EM-velden zoals een mobiele telefoon. Kabelafscherming beschermt het signaal dat zich in de kabel bevindt. De afscherming is gemaakt van metaalfolie of gaas. De draadparen of de hele kabel kunnen worden afgeschermd – kabels van hoge kwaliteit gebruiken beide technieken om maximale afscherming te garanderen. Als u bijvoorbeeld geen ethernetkabels afschermt, moeten veel gegevenspakketten meer dan één keer worden verzonden of gaan ze helemaal verloren (zoals bij streaming UDP-gegevens) en introduceren ze een lagere gegevenssnelheid of stotteren van de bijvoorbeeld videoweergave. Vuistregel: Hoe beter de afscherming, hoe beter de signaaloverdracht. 

Neem direct contact op